Flores: het katholieke Latijns-Amerikaanse eiland van Indonesie

Van Lombok moesten we eerst naar Bali vliegen, om daar weer over te stappen naar het zelfde vliegtuig met hetzelfde personeel. Het slaat nergens op, maar het zullen wel die strikte veiligheidsmaatregelen zijn. We kregen veel aandacht van de stewardessen, dus na de landing zijn we maar gelijk met ze op de foto gegaan. Veel touristen zullen bij aankomst op Flores schrikken. Je loopt namelijk naar een zaaltje waar niets is. Vervolgens zie je dat je bagage vanuit het vliegtuig in een kar met wielen wordt gedeponeerd. Alhoewel de karren enorm zwaar zijn krijgt het personeel het toch voor elkaar om de bak door het gras en de modder richting het zaaltje te duwen en te trekken. Bij onze kar begaf een band het, waardoor eerst nog even deze band verwisseld moest worden. Best een apart gezicht allemaal. Niets gaat met behulp van machines of electronica. Iedereen die veel van zijn vakantie verwacht, denkt vast 'nou lekker begin, dit beloofd vast veel goeds'. Gek genoeg is dit juist het eiland waar Ingmar en ik ons het meest thuisvoelen.

Hier zijn weinig toeristen te vinden en dit merk je ook aan de lokale bevolking. Misschien dat we ons wel zo op ons gemak voelde door een meederheid van de christelijke bevolking (maar liefst 80 tot 85% is katholiek). Met betrekking tot geloof komt het dus op veel vlakken overeen met de Westerse gebruiken. Het is een lang gerekt eiland, waar de natuur weer eens te mooi is. Vooral omdat al dit groen zo dicht aan de kust en zee ligt.

Wat hebben we allemaal gedaan?? Teveel om op te noemen, maar ik zal mijn best doen. We zijn in een grot geklommen, waar op de een of andere, wazige manier dikke, grote wortels van bomen tussen de rotsen en stenen doorgroeien. Ook was het tof om hier al kruipend de vleermuizen en spinnen te zien. Zelfs nog een baby vleermuisje gezien...die we als soevenier hebben meegenomen (neej hoor, just joking :P)! Ook zijn we in de vroege ochtend met de boot richting een Komodo eiland geweest. Hier kon je vanaf 1 meter afstand zien hoe een komodo dragon een eland op vreet, die omringt wordt door duizenden vliegen. En neej, dit stuk eland is hier niet als voer neergelegd. Het is allemaal puur natuur. Deze eland is grof gezegd, afgeslacht door een hongerige komodo dragon. Tijdens de boottocht werden we omringt door vliegvissen (die soms wel 10 meter wegvlogen) en hebben we op afstand kunnen genieten van dolfijnen. Ik zag ook een grote donkere rug in de zee opkomen. Alleen ik heb geen bewijs, dus misschien doe ik te tof als ik zeg dat ik een orka heb gezien (die overigens wel daar voorkomen).

Voor de rest hebben we veel junglewandelingen gemaakt, gesnorkeld en hebben we in ruil voor een paar mango's een traditioneel vissersbootje kunnen lenen, waarmee we al peddelend een stukje konden varen.

Op de laatste dag (18 december) zijn we vroeg uit de veren gegaan om sunset mee te kunnen maken bij de Kalimutu Lakes. Dit zijn 3 Lakes, die verschillen van kleur. Eentje is lichtblauw (waar de jongeren heengaan als ze sterven), de ander was zwart (dit was een Lake voor de oudere mensen). En de laatste Lake was voor de Evil people. We sliepen die nacht in een houten huisje in een klein dorpje. Sorry voor mijn taalgebruik, maar wat een kl*tenacht was dit zeg. Zowel Ingmar als ik schrokken ons elke keer dood door een mix van dieren op het dak en bliksem en andere vage geluiden die we niet gewend zijn. We zijn niet snel bang, maar we deden allebei onze best om onze ogen open te houden en het zweet te beperken. Intussen werd ik lek gezogen door welwillige muggen die me flink te pakken hebben gekregen. Maar even serieus, die avond was scarry as hell, hoe stoer je ook mag wezen, die avond zou je niet meer zo stoer zijn.

Morgen vertrekken we richting Sydney, om daar kerst en oud & nieuw te vieren. Dus aan Indonesie komt een einde. Het was een super ervaring, maar we zijn weer 100% ready voor het volgende avontuur in het verwilderde Australie!

Reacties 4

Coraline 18-12-2007 18:19

He Ingmar en Mischa! Het ziet er echt super stoer uit, echt een geweldige ervaring zeg! Poehee.. Ik wilde nog Mischa even super bedanken voor zijn kaart, echt heel lief! Prettige kerstdagen en alvaste een gelukkig nieuwjaar! Veel plezier met jullie volgende uitdaging in Australie! Kus Coraline

Frija 19-12-2007 08:57

Hey!!!
Superleuk om te lezen wat jullie allemaal doen! Wat een ervaring zeg!
Jullie kaart is hier ook al aangekomen, bedankt! Erg leuk! Nog heel veel plezier en ik hoop snel meer verhalen te lezen!!
Kus Frija

Rianne 19-12-2007 20:27

Hoi Ingmar en Mischa. Jullie kaart is aangekomen, leuke trouwens. Wat hebben jullie al veel gezien zeg, duizelt het af en toe niet een beetje? Mijn neef en nichtje (18) zijn maandag vertokken voor 5 maanden. Ze gaan eerst naar Australie Brisbane waar Lisanne haar stage voor school mag afmaken. (6 weken) met oud en nieuw zitten ze in Sidnye. Als laatste gaan ze naar Nieuw Zeeland. Wij wensen jullie byzondere en gezellige kerstdagen toe
Mac, Rianne en Eva

Nancy 01-01-2008 21:00

Hey globetrotter!! super om die verhalen te lezen! had heel graag nog naar Flores gewild.. het is dus de moeite waard zo te lezen.. en wat een nacht!! (dacht dat ik t moeilijk had met die insecten in m'n bed en kakkerlakken in de wc.. maar wil toch liever niet met je ruilen) geniet van je verdere reis... dan genieten wij weer van jouw verhalen kus Nancy

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer